Voor studenten

Misschien heb je er wel eens over nagedacht om een hbo-opleiding te gaan doen, maar zie je op tegen het (weer) voltijds studeren. Het hbo biedt steeds meer opleidingen waarbij je het leren en werken kan combineren. De Mkb-routes in het hbo zijn dergelijke opleidingen. De naam verklapt het al: het uitgangspunt van deze opleidingen is dat je leerwerkplek bij een mkb-bedrijf is.

Voordelen van deze opleidingsroutes zijn dat:

  • je een erkend hbo-diploma kan halen door het volgen van een tweejarige Associate Degree of vierjarige Bachelor opleiding;
  • je het leren en werken afwisselt - meestal 1 dag studie en 4 dagen werken;
  • je een vaste werkplek hebt bij een mkb-bedrijf en dus salaris ontvangt;
  • je kennis en ervaring opdoet die steeds meer gevraagd wordt in vacatures;
  • je alles wat je leert direct kan toepassen in de praktijk;
  • je na het behalen van je diploma vaak in dienst kan blijven of kan doorgroeien in het mkb-bedrijf.

Benieuwd naar de opleidingen die binnen het programma 'Mkb-route in het hbo' worden aangeboden? Klik dan hier voor een overzicht.

Hbo Ad of Bachelor

Een associate degree (Ad)-opleiding is een 2-jarige hbo-opleiding die veelal in samenwerking met mbo en werkveld wordt ontwikkeld. Het eindniveau van de Ad-opleiding ligt tussen mbo-niveau 4 en hbo-bachelor. De opleidingen zijn vooral praktijkgericht, gericht op het oplossen van welbekende problemen en situaties. De opleidingen sluiten daarom ook perfect aan op bepaalde hbo-functies en op de vraag vanuit het bedrijfsleven. Een bacheloropleiding duurt 4 jaar aan een hogeschool. Je kunt na het behalen van het Ad-diploma direct of op een later moment instromen in een hbo-bacheloropleiding. Afhankelijk van hoe verwant de bachelor is aan de Ad, kun je na twee of meer jaar studeren het diploma van de hbo-bachelor behalen.

Voor het studeren in een Ad- en bacheloropleiding op een hogeschool heb je minimaal een mbo- of havodiploma nodig. De Mkb-routes in het hbo zijn ook geschikt voor zij-instromers en voor werknemers binnen mkb-bedrijven die zich verder willen ontwikkelen. 

Waarom kiezen voor werken bij een mkb-bedrijf?

Werken in een mkb-bedrijf geeft je een bredere verantwoordelijkheid. Ondernemerschap, eigenaarschap en denken in oplossingen staan centraal binnen mkb-bedrijven. Doordat er veel gebeurt binnen mkb-bedrijven is elke dag anders. Mkb-bedrijven krijgen bijvoorbeeld steeds meer te maken met complexe klantvragen, technologische ontwikkelingen en digitalisering. Dit vergt een hoge mate van flexibiliteit van het bedrijf en zijn werknemers. In het mkb ligt in tegenstelling tot in grotere bedrijven de nadruk veel meer op je rol dan op een functie. Samen met collega’s werk je aan resultaat waarbij veel meer ruimte is voor eigen initiatief. De bedrijven hebben een informelere cultuur en de communicatielijnen zijn kort. Hierdoor heb je binnen het mkb veel meer invloed en zicht op het eindresultaat van je werk. Zijn jouw drijfveren uitdaging en ontwikkeling, dan is het mkb een uitstekende leerschool!

Succesverhalen