Voor studenten

Misschien heb je er wel eens over nagedacht om een hbo-opleiding te gaan doen, maar zie je op tegen het (weer) voltijds studeren. Het hbo biedt steeds meer opleidingen waarbij je het leren en werken kan combineren. De Mkb-routes in het hbo zijn dergelijke opleidingen. De naam verklapt het al: het uitgangspunt van deze opleidingen is dat je leerwerkplek bij een mkb-bedrijf is.

Voordelen van deze opleidingsroutes zijn dat:

  • je een erkend hbo-diploma kan halen door het volgen van een tweejarige Associate Degree of vierjarige Bachelor opleiding;
  • je het leren en werken afwisselt - meestal 1 dag studie en 4 dagen werken;
  • je een vaste werkplek hebt bij een mkb-bedrijf en dus salaris ontvangt;
  • je kennis en ervaring opdoet die steeds meer gevraagd wordt in vacatures;
  • je alles wat je leert direct kan toepassen in de praktijk;
  • je na het behalen van je diploma vaak in dienst kan blijven of kan doorgroeien in het mkb-bedrijf.

Benieuwd naar de opleidingen die binnen het programma 'Mkb-route in het hbo' worden aangeboden? Klik dan hier voor een overzicht.

De Associate degree (2-jarige hbo-opleiding)

De associate degree (Ad)-opleiding is een 2-jarige hbo-opleiding die veelal in samenwerking met mbo en werkveld wordt ontwikkeld. Het eindniveau van de Ad-opleiding ligt tussen mbo-niveau 4 en hbo-bachelor. Op deze pagina hebben we alle informatie omtrent de Ad voor je samengevat.

Waarom kiezen voor werken bij een mkb-bedrijf?

Werken in een mkb-bedrijf geeft je een bredere verantwoordelijkheid. Ondernemerschap, eigenaarschap en denken in oplossingen staan centraal binnen mkb-bedrijven. Doordat er veel gebeurt binnen mkb-bedrijven is elke dag anders. Mkb-bedrijven krijgen bijvoorbeeld steeds meer te maken met complexe klantvragen, technologische ontwikkelingen en digitalisering. Dit vergt een hoge mate van flexibiliteit van het bedrijf en zijn werknemers. In het mkb ligt in tegenstelling tot in grotere bedrijven de nadruk veel meer op je rol dan op een functie. Samen met collega’s werk je aan resultaat waarbij veel meer ruimte is voor eigen initiatief. De bedrijven hebben een informelere cultuur en de communicatielijnen zijn kort. Hierdoor heb je binnen het mkb veel meer invloed en zicht op het eindresultaat van je werk. Zijn jouw drijfveren uitdaging en ontwikkeling, dan is het mkb een uitstekende leerschool!

Succesverhalen