‘Leren van duale trajecten in het mbo’

Hans Haring, Wij Techniek:

‘Leren van duale trajecten in het mbo’

“We ervaren een gemis aan duale trajecten op hbo-niveau in onze branche. We zijn dus blij met het programma ‘Mkb-route in het hbo’, ook al hebben we zelf nog geen pilot. Er worden wel duale trajecten ontwikkeld, bijvoorbeeld voor de gebouwgebonden installatietechniek, maar blijkbaar is dat vooral voor grotere bedrijven interessant. Mijn inzet: hoe maken we deze trajecten wel passend voor het mkb?

Als mkb-er is het best een drempel om je werknemer een dag per week kwijt te moeten zijn aan een opleiding. Dan denk ik: daar moeten toch andere oplossingen voor zijn? Kun je bijvoorbeeld het onderwijs inrichten met twee keer een avond in plaats van een hele dag? Aan de vraagkant zou je iets in gang kunnen zetten met pools van mkb-bedrijven. Dat zij zich verenigingen in een ontwikkelvraag, waardoor het voor een hbo-instelling wel interessant wordt om iets nieuws te ontwikkelen.

Nog beter zou het zijn als de wet- en regelgeving iets meer flexibel was. Dan komt er meer ruimte om ook duaal aanbod op hbo-niveau voor het mkb te ontwikkelen. Laten we hierbij leren van de constructies die in het mbo zijn opgetuigd; de BBL. Naast het inrichten van passende Ad-trajecten voor de technische installatiebranche is passend aanbod van volwaardige hbo-opleidingen ook een must; de toenemende complexiteit in onze branche vraagt erom.”