Mkb nog onvoldoende aan de slag met de circulaire economie

22-04-2024

#Mkb #Nieuws #Circulair

De Nederlandse overheid heeft een ambitieus doel: in 2050 een geheel circulaire economie. En daar moet nog een hoop voor gebeuren. Slechts een klein percentage bedrijven is circulair en aandacht voor human capital en de kennis en vaardigheden die nodig zijn, is er nog maar beperkt. Uit recent onderzoek van Arjen Wierikx - onderzoeker bij de HU en bij TU Eindhoven - en Route Circulair blijkt dat mkb-organisaties nog onvoldoende in staat zijn om hun circulaire ambities te formuleren, laat staan écht met circulaire economie aan de slag te gaan. Grote bedrijven (>250 fte) blijken verder te zijn dan het kleinbedrijf (tot 50 fte) met het doorvoeren van circulaire bedrijfsvoering.

Duurzaamheid is niet meer weg te denken binnen het bedrijfsleven in Nederland. Een van de manieren om met duurzaamheid aan de slag te gaan, is circulair te gaan werken: zorgen dat grondstoffen zoveel mogelijk worden hergebruikt zodat er geen afval meer ontstaat. Hoe staat het mkb ervoor in de transitie naar een circulaire economie? Waar lopen deze bedrijven tegenaan? En waar hebben ze hulp bij nodig?

Uitdagingen mkb zijn groot
Om de Nederlandse doelstelling van een volledig circulaire economie in 2050 te halen, heeft het bedrijfsleven nog grote stappen te zetten. Op het gebied van circulariteit lijken vooral mkb-organisaties nog tegen veel uitdagingen aan te lopen. Gelukkig zijn er binnen bestaande publiek-private samenwerkingen (pps’en) veel goede voorbeelden te vinden. Waarbij bedrijven, overheden en beroepsonderwijs nauw samenwerken om het beroepsonderwijs van de toekomst vorm te geven.  Al die pilots leveren resultaten op die echter wel verankerd moeten worden in curricula, beleid en kwalificatiedossiers. Vanuit Katapult is er een analyse uitgevoerd hoeveel (pps’en) zich richten op de circulaire transitie en welke rol wij als Katapult kunnen vervullen om die transitie te helpen versnellen. We staan dus voor een grote uitdaging en pps’en kunnen een grote bijdrage  leveren om het mkb te helpen om de volgende stap te zetten.

MRA Circulair en Digitaal in Denken, Leren & Doen
Een van die goede voorbeelden is MRA Circulair en Digitaal in Denken, Leren & Doen (een High Impact Pps). Een samenwerkingsverband die vanuit het Nationaal Groeifonds geld toegekend heeft gekregen om in de regio nog meer impcat te maken op dit thema. Zij zetten zich in op het verkleinen van de 'skills gaps' in het mkb op het gebied van circulaire economie en digitalisering in de regio Metropoolregio Amsterdam. De focus ligt op het waarborgen van toekomstige concurrentiekracht en duurzaam verdienvermogen in de regio. Om deze uitdagingen omtrent de circulaire en digitale economie aan te gaan, worden de krachten uit het onderwijs en bedrijfsleven en overheidsinstanties in de regio gebundeld. De aanpak bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste wordt er gefocust op innovatie en infrastructuur, waarbij partners gezamenlijk experimenteren, leren en co-creëren. Ten tweede wordt talentontwikkeling gestimuleerd door onderwijsvernieuwing, flexibilisering en personalisering. Ook wordt er ingezet op Leven Lang Ontwikkelen voor professionals. Ten slotte wordt er gewerkt aan het versterken en verduurzamen van het consortium door samenwerking, kennisuitwisseling en uitbreiding van het ecosysteem. Door krachten te bundelen in de regio, kan er gezamenlijk nog meer impact worden gemaakt en kunnen mkb'ers gehlopen worden om de stap naar een circulaire economie te zetten.

0