‘Meer met elkaar om tafel’

Bas van Dongen, projectleider School of Business, Building & Technology (BBT), Saxion Hogescholen: ‘Meer met elkaar om tafel’

“Namens Saxion leg ik de verbinding tussen de hogeschool en het werkveld en dat is soms best een uitdaging. Het zijn toch andere werelden. Het onderwijs kan niet a la minute ‘kennis’ leveren en het werkveld is niet altijd in staat de vraag - zeker de toekomstgerichte vraag - goed op tafel te leggen. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid en het is nodig dat alle partijen uit hun comfortzone stappen. Om samen een stip aan de horizon te zetten, om buiten de gebaande paden iets nieuws te ontdekken. Hiermee moet je nieuwsgierig willen zijn naar de rol van de ander en naar een mogelijk andere rol voor jezelf.

Een Ad-traject vormgeven is wellicht de primaire reactie van een hogeschool, maar is het wel de beste oplossing? Biedt een kortdurende praktische training of een intensief samenwerkend netwerk niet een beter antwoord op de vraag? En wat is eigenlijk precies de vraag?

Daarvoor moet je met elkaar aan tafel. Als je een learning community wil waar werkomgeving leert van leeromgeving en vice versa, moet je intensief samenwerken, uit je eigen standaard rol kunnen stappen. Een gigantische open deur misschien, maar wel waar.”