Ad Industriële Automatisering en Robotica

Naam route
NHL Stenden Associate degree Industriële automatisering en Robotica (pagina opleiding)

Korte omschrijving
Industriële automatisering en robotisering biedt kansen voor economische groei en productiviteitsverhoging. Maar dan moet binnen een organisatie ook de kennis aanwezig zijn om deze machines goed te gebruiken. Daarom is er steeds meer vraag naar mensen die zich in dit onderwerp gespecialiseerd hebben. Met de duale opleiding Ad Industriële Automatisering en Robotica van NHL Stenden ontwikkel jij jezelf in twee jaar tot een professional op het gebied van industriële automatisering en robotica.

Je combineert deze Ad-opleiding met een baan in een bedrijf waar nieuwe technieken op het gebied van industriële automatisering en robotica worden ingezet. Denk hierbij aan de maakindustrie, de procesindustrie, de agrarische sector, industriële bouw en logistiek. Door robotisering slim in te zetten, valt er binnen deze sectoren veel winst te behalen op het gebied van kosten, kwaliteit en productiviteit.

Onderwijsprogramma
Deze tweejarige opleiding bestaat uit 5 modules. Iedere module wordt afgesloten met een beoordeling van jouw vaardigheden en competenties (15 EC of 30 EC). Het portfolio bevat toetsen vanuit de opleiding en producten van de werkplek die aantonen dat je de leeruitkomsten hebt gehaald.
Voorbeelden van vakken: Robotica, programmeren, system engineering, elektrotechnische technieken, wiskunde, technisch tekenen, sensoren en actuatoren, smart sustainable manufacturing en communicatie.
De opleiding is te volgen in Emmen en in Leeuwarden.
Meer informatie over de opleiding vind je hier.
Deelnemende hogeschool
NHL Stenden Hogeschool 

Deelnemende branche
De maakindustrie, procesindustrie, agrarische sector, industriële bouw en logistiek. 

Dit kun je ermee worden
•    Programmeur
•    Software engineer
•    Field service engineer
•    System integration engineer
•    Robot application engineer
•    Maintenance Technician

Na de opleiding ken je de mogelijkheden en beperkingen van industriële automatisering en robotsystemen. Je hebt inzicht in hoe een robot functioneert, hoe deze is opgebouwd en hoe deze communiceert met de buitenwereld. Je kunt op basis van een grondige analyse een industrieel (deel)systeem ontwerpen, samenstellen, integreren en optimaliseren. Natuurlijk met aandacht voor veiligheid, communicatie en protocollen.

Student over de opleiding

Senna Nieuwland (20) volgt de duale Ad-opleiding Industriële Automatisering en Robotica. Hij combineert zijn studie met een baan als elektrotechnicus bij Photonis, dat op kop loopt in het ontwikkelen van nachtvisie. Na deze 2-jarige associate degree kan hij verdergaan als software-engineer.

“Voordat ik aan deze opleiding begon, studeerde ik voor technicus mechatronicasystemen. Daar ontwikkelde ik mijn interesse in programmeren. Toen ik hoorde dat deze Ad-opleiding beschikbaar kwam, waarbij je kunt werken en leren tegelijk, begon het te kriebelen. Dit was perfect voor mij, want ik leer het beste in de praktijk. Ik solliciteerde bij Photonis met het voorstel van een werk-leertraject, en ook zij vonden dat meteen een goed idee. Nu ben ik één dag per week op school te vinden en vier dagen op de werkvloer, waar ik onder andere cobots (robots die samenwerken met mensen red.) programmeer. Mijn baas geeft me de kans om mijn studieopdrachten op het werk uit te voeren, waardoor ik daar het meeste doe en ik nog veel vrije tijd overhoud.”

“Mijn studieopdrachten voer ik uit op de werkvloer” 

Steeds een stapje verder

“De opleiding is heel logisch opgebouwd, per module ga je een stapje verder. Je begint door een proces op je werkvloer te analyseren, in mijn geval een grote productielijn voor nachtvisiesystemen. Alle onderdelen van dat proces worden door mensen gedaan, maar het liefst automatiseer je het volledig, om fouten te voorkomen – want menselijke fouten kunnen cruciaal zijn. Het doel is eerst om een advies uit te brengen over wat het bedrijf het beste kan doen aan automatisering. Je werkt dit steeds verder uit, om in het laatste jaar daadwerkelijk bezig te gaan met de uitvoering. Naast de opdrachten op je eigen werkplek doen we veel in het SKILL-gebouw van Philips, waar technische studenten aan de slag kunnen met onder andere robots.”

“Ik word er blij van als dingen soepel lopen”

Schrijf je direct in als student
Je kunt je hier direct aanmelden als student voor de opleiding.